68 de tineri vor desfășura stagii în 25 de autorități publice, în cadrul celei de-a treia ediții a Programului de stagii plătite în serviciul public, desfășurat de Guvern. Evenimentul de lansare a stagiilor a avut loc la 9 noiembrie curent.

În cadrul evenimentului, secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, a evidențiat rolul tinerei generații în procesul de aderare la Uniunea Europeană, subliniind că tinerii nu sunt doar beneficiarii, dar și actorii principali ai reformelor pentru integrarea în UE, contribuind la formarea unei administrații publice eficiente și transparente. Stagiarii au fost încurajați să se implice activ în cadrul programului, fiind reiterat faptul că sectorul public este deschis și are nevoie de energia și talentul lor.

Pentru a consolida echipa de stagiari și a facilita integrarea acestora, evenimentul de deschidere a fost urmat de un atelier organizat de către Cancelaria de Stat, în calitate de coordonator național a stagiului, în colaborare cu Centrul de Informații Universitare, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.

„Fundația Soros Moldova susține acest atelier ca o continuare a inițiativelor de promovare a bunei guvernări și eficienței administrației publice. Tinerii stagiari sunt viitorul serviciului public, de care depinde integrarea europeană a Republicii Moldova, principalul proiect de țară de la independență încoace”, a spus directoarea executivă a Fundației Soros Moldova, Daniela Vidaicu.

Tematica atelierului a fost centrată pe integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, serviciul public, funcția publică și transformarea administrației publice prin tehnologii digitale.

Stagiarii selectați vor primi o bursă lunară neimpozabilă de 3000 de lei. Stagiarii care vor finaliza un stagiu complet, de 480 de ore, și vor fi evaluați cu calificativul „foarte bine”, prin derogare de la prevederile Legii nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, pot fi propuși de autoritatea-gazdă spre numire într-o funcție publică de execuție pentru care nu este necesară experiență profesională, fără organizarea unui concurs, dacă aceștia întrunesc condițiile prevăzute la art. 27 din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, precum și cerințele stabilite în fișa postului.